Кардиология

Ветеринарната кардиология е специализирана област във ветеринарната медицина, посветена на диагнозата, лечението и грижата за сърдечни заболявания и проблеми при животните. Тази област се фокусира върху предоставянето на най-съвременни методи и техники, за да поддържа сърдечното здраве на домашни питомци на оптимално ниво.

Ехокардиографията е процедура, която позволява визуализиране на структурите и функциите на сърцето. Помага за откриване на сърдечни проблеми като разширение на сърцето, клапни дефекти и други сърдечни разстройства

Запишете час

Често задавани въпроси

Симптомите могат да включват задух, ускорено дишане, втрисане на трептящите лишейни, възможни ограничения в движението и умора.

Обичайните методи включват сърдечни прегледи, ехокардиография (ехограф на сърцето), рентген, електрокардиограма (EKG) и кръвни тестове.

Терапията може да включва лекарства за управление на сърдечната натовареност, диуретици за отстраняване на излишната течност, сърдечни стимулатори и дори хирургични вмешателства при някои случаи.

Някои породи като кавалер кинг чарлз спаниелите имат повишен риск за сърдечни проблеми. Други породи могат да бъдат предразположени към клапни проблеми и кардиомиопатии.

Редовните ветеринарни проверки са важни, за да се открият евентуални сърдечни проблеми в ранни стадии. Вашето животно може да изисква по-чести проверки, ако вече има сърдечни заболявания или предразположеност към тях.