Паразитология

Домашните ви любимци, ако не бъдат обезпаразитявани редовно, могат да имат както вътрешни, така и външни паразити. Вътрешните паразити, главно преобладават в стомашночревния тракт и се разделят на кръгли червеи (Toxocara cati, Toxascaris leonina), дирофиларии (Dirofilaria immitis), тении (Dipylidium caninum, видове Taenia и видове Echinococcus), анкилостоми (Ancylostoma) и камшичести червеи (Trichuris vulpis).

От външните паразити най-често срещаните са бълхите,кърлежите, които имат пикове през летните топли месеци. Проблем при външните паразити е не самото ухапване и последващият сърбеж и дискомфорт на кучето/котката, а възможността на тези междинни гостоприемници да пренасят опасни болести (Анаплазмоза, Ерлихиоза, Бабезиоза – предавани от кърлежите). Бълхите са преносители на най-често срещаната тения – Dipylidium caninum. Специално внимание трябва да се обърне и на комарите, тъй като чрез тяхното ухапване се предава опасната и животозастрашаваща Дирофилариоза (т.нар. Сърдечен паразит – Dirofilaria immitis).

При нас може да намерите разнообразие от таблетки, пасти, пипети, спрейове и каишки за обезпаразитяване, придружени от консултация за правилното им приложение.

Запишете час

Често задавани въпроси

Котките имат паразити сходни с тези на кучето. Вътрешните паразити могат да бъдат подобни на червеи (напр. кръгли червеи, анкилостоми, тении) или едноклетъчни (напр. Isospora, Giardia, Toxoplasma) организми. Най-често срещани при тях от вътрешните паразити са така наречените „глисти“ – аскариди – Toxocara cati/leonina. Външните паразити са главно бълхите и кърлежите, като много разпространена при тях е ушната краста, предавана от кърлежът Otodectes cynotis.

Болестите пренасяни от животни на хора се наричат зоонози. Напълно възможно е човек да се зарази с различни видове паразити от домашните си любимци, при неспазване на лична хигиена при консумация на храни и напитки.
Един опасен за човека паразит е Кучешката тения Echinococcus с два зоонозни вида: E. granulosus (цистен) и E. multilocularis (алвеоларен). Кучетата, котките и хората могат да се заразят с Echinococcus чрез поглъщане на яйца на паразити по фекално-орален път или докато консумират храна или вода, замърсена със заразени изпражнения. Следствие се формират ехинококови мехури, като при човека са най-често в черния дроб.
Най-висок шанс от заразяване с тенията Dypilidium caninum имат децата. Предаването на този вид тения е при директно поглъщане на инвазирани бълхи, следствие на което се завършва цикъла им на развитие в гастроинтестиналния тракт.
Хората могат да се заразят и с кръгли червеи от семейство Ascarididae. Докато единият вид кръгли червеи (Toxascara leonina) е опасен само за животните – кучета, котки, лисици, вълци и чакал, другият тип (Toxocara cati) може да причини здравословни проблеми и при хората.
Съществуват и още много други зоонозни паразитози (Toxoplasma, Giardia) при хората и затова е от крайно важно значение щателното ежемесечно обезпаразитяване, както за благосъстоянието на домашните ви любимци, така и за здравето на цялото семейство.

Кучето и котката имат сходни, а в някои случаи и напълно еднакви паразити. Ако кучето има паразити от рода на бълхи, кърлежи – те директно могат да опаразитят и вашата котка. Любимците ни могат да се заразят с редица вътрешни паразити, когато погълнат замърсена храна с фекалии от заразено животно, където има жизнеспособни яйца и ларви на паразита. Между кучетата и котките могат да се пренесат кръгли, плоски червеи, аскариди, едноклетъчни организми като Giardia и много други

За да предпазите домашните си любимци от опаразитяване е необходимо да ги обезпаразитявате вътрешно и външно ежемесечно с доказани и ефективни препарати, каквито може да намерите при нас. Също може да предложим подробна консултация за това кой препарат е най-подходящ за вашия любимец