Лабораторна дейност

В лабораторията на МВК България се извършва разнообразна и широка гама от изследвания

Клиниката е оборудвана с най-висок клас апаратура, с цел поставянето на най-точна диагностика, като машините на Abaxis, In-sight, Mini Vidas, V-check, Mindray и други. Работим и с външна лаборатория в Германия - Laboklin към която изпращаме проби за специфични изследвания.

  • – кръвни изследвания
  • – ПКК и Биохимия, ендокринологични профили, маркери за възпаление и неоплазии
  • – CRP, Serum Amyloid A, кардиологични изследвания, времена на съсирване
  • - NT-proBNP, Troponin I, бъбречни
  • - Cystatin C, панкреатични
  • – cPL,fPL, чернодробни изследване на кръвни групи, тестове за кръвногрупова съвместимост, ELISA, микроскопия
  • – кръв, урина, пунктат, ексудат, цереброспинална течност, копроовоскопия, генетични тестове и много други

На всяко здраво куче или котка е препоръчително да се извършват ежегодно профилактични прегледи и профилактични кръвни изследвания – пълна кръвна картина и биохимия, за да се следи общият здравен статус и да се открият ранни признаци на заболявания. Ако се открият стойности или признаци извън норма да се предприемат навреме необходимите мерки за допълнителна диагностика и терапия. Ако клиничното състояние е нормално, се потвърждава статуса - „клинично здрав“ и не се прибягва към смяна на диета, прием на медикаменти, хранителни добавки, витамини и т.н.

Запишете час

Често задавани въпроси

При пътуване в Европейския съюз кучето/котката ви трябва да има Европейски паспорт, ежегодни задължителни ваксинации, ваксинация Бяс, вътрешно и външно обезпаразитяване и статус – клинично здрав, но не е необходимо да се правят специфични изследвания.
Когато излизате извън Европейския съюз всяка държава има свои изисквания за изследвания, ваксинации и документация за допускане на животно в страната. Необходимо е да звъннете в посолството на съответната държава и да ви кажат техните конкретни изисквания. Най-често е необходимо да се направи изследване за титър на антитела за Бяс и ако животно има достатъчно антитела, се издава официален сертификат, с който кучето/котката може да пътува извън Европейския съюз

Когато желаете да осиновите животно от улицата, без ясен физически и клиничен статус, първо трябва да се направи тест за най-разпространените инфекциозни заболявания, като е желателно да се извършат и пълни кръвни изследвания за да се изясни наличието или отсъствието на все още клинично непроявени възпалителни процеси в организма. Освен тестовете е необходимо да се извърши качествено външно и вътрешно обезпаразитяване. Ако животното е клинично здраво се пристъпва към изготвяне и прилагане на ваксинационна схема.

За една част от наследствените заболявания се правят лабораторни изследвания с кръвен материал, а за други като „Дисплазия на тазобедрената става“ е необходимо да се направи рентгенография с допълнителни измервания<
Референтната лаборатория извън страната, с която работим, ни предоставя голямо разнообразие от изследвания на редица генетични заболявания- Cerebellar ataxia, Fanconi syndrome, Juvenile epilepsy , Haemophilia A, Аcatalasemiа, Protein losing nephropathy, MDR1 gene, Macrothrombocytopenia. Резултатите могат да бъдат готови в рамките на месец. За другата част от наследствените заболявания - в клиниката ни има лекар-специалист, който диагностицира „Дисплазия на тазобедрената става” и издава официални сертификати.

Възможно е при нас да направите два вида теста – CPV Ab, CDV Ab, при които се изследват титъра на антитела след ваксинация. Така става ясно доколко голяма е ефективността от ваксинация и дали е безопасно за съответното животно да излиза навън след приключила ваксинационна схема