Онкология

Много често при нашите домашни любимци се появяват ракови образувания, които могат да бъдат доброкачествени или злокачествени.

Направени са доста проучвания в областта и се смята се, че причините за развитието на тумори могат да бъдат най- разнородни като намален имунитет, мутации, ендокринни промени, свързани с възрастта, хронично възпаление, дългосрочни ефекти на физически или биологични фактори, включително радиация, условия на околната среда, микотоксини, вируси. Съществува и генетично предразположение на някои породи кучета към рак. В риск са породи като шарпеи, ротвайлери, ретривъри, немски овчарки, булдоги, шотландски териери, боксери.

Доброкачествените тумори обикновено са безболезнени и имат ясни граници. Признаците на злокачествените новообразувания са обща слабост, апатия, загуба на тегло постоянна диария или запек, повръщане, увеличаване на размера на корема, неприятна миризма от устата, кръв в урината, жълтеница, недостиг на въздух кашлица, конвулсивни припадъци. Такива симптоми са причина незабавно да се свържете с онколог. Раковите тумори метастазират много бързо, следователно, колкото по-рано вашият домашен любимец получи квалифицирана помощ, толкова по-голям е шансът за успешен резултат. От злокачествените тумори при кучетата най-честите са: рак на кожата - неоплазма, подобна на изпъкнала бенка или хрупкава язва, рак на гърдата - уплътнение, което се открива лесно чрез палпация, възлите на зърната и млечната жлеза са ясно видими на снимката, рак на матката - тумор, който често се открива вече в последния етап, тъй като в началото на заболяването няма клинични симптоми, рак на стомаха или червата - в началния етап може да прояви само диария или запек, а впоследствие кърваво повръщане, рак на белия дроб, рак на черния дроб и др.

За да се постави точна диагноза, трябва да се разбере: какъв вид тумор се е развил, каква е неговата структура, от какви тъкани се образува, доброкачествен или злокачествен характер има неоплазма, има ли вторични лезии (метастази). За тази цел на кучето ще бъдат назначени лабораторни изследвания на кръв, урина и изпражнения, цитологично изследване на биоматериала на тумора. Цитологичният метод за диагностика има висока надеждност. Тя ни позволява да определим източника на тумора, неговата структура и степен на злокачествено заболяване, за да разграничите основния фокус от метастазите.

Лечението на рака при кучета зависи преди всичко от вида на тумора. За да излекуват доброкачествена неоплазма, те се ограничават до нейното отстраняване. При злокачествени тумори е необходима комплексна терапия, която обикновено включва резекция на тумора и прилежащите тъкани и радио или химиотерапия. Химиотерапевтичният метод включва въвеждането в организма на лекарства, които имат пагубен ефект върху раковите клетки. Но тъй като тези химикали са токсични, те унищожават част от здравите клетки, така че подобно лечение е трудно поносимо. Лъчевата терапия е метод, основан на излагане на тумор и метастази чрез йонизиращо лъчение. Този вид лечение обаче вреди на здравето на животното и някои видове ракови тумори са устойчиви на йонизиращо лъчение. В последните етапи на злокачествените заболявания радикалните методи на лечение вече няма да дадат ефект; на такива кучета се прилага палиативна терапия. На животното се дават болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства, за да облекчат страданията му и да удължат живота му.

Важно е също редовно да посещавате превантивни прегледи при ветеринарния лекар и да правите необходимата диагностика, промяна в показателите ще ви позволи да откриете онкологията при кучето в самото начало на развитието. Не се колебайте и запише част за профилактика при нашите специалисти.

Запишете час