Аз съм ветеринар - ето 10 неща, които бих искал всички собственици на домашни любимци да знаят!

31 май 2024

123

Аз съм ветеринар - ето 10 неща, които бих искал всички собственици на домашни любимци да знаят!

Нашите ветеринарни лекари имат над 20 години опит и са видели почти всичко в своята практика - от кучето, което сдъвка обувките на собственика си, до щъркел, който се разхождаше по главната улица в нужда от помощ!

 

Но не всички случаи са спешни или дори необичайни. Има обикновени заболявания и поведенчески проблеми, които виждаме всеки ден, както и въпроси, които се повтарят от собственици на домашни любимци.

Попитахме нашите колеги да споделят малките съвети и предпазливи думи, които споделят най-често. Прочетете за 10 неща, които всеки ветеринарен лекар желае да знаят всички собственици на домашни любимци.

1. Дезодорантите, аерозолните спрейове и парфюмите се разпръскват до нивото на вашия домашен любимец

Много хора не осъзнават, че дезодорантите, парфюмите или спрейовете за коса, които използваме, се утаяват близо до пода, където могат да бъдат вдишани от вашите домашни любимци. Това може да причини състояния като астма, кожни алергии и конюнктивит. Най-добре е да не ги прилагате в стая, където вашият домашен любимец вероятно спи или прекарва значително време.

2. Кучетата наистина ще ядат всичко!

Повечето кучета са опортюнисти и ще изядат всичко, което им попадне. Внимавайте за топки, костилки, орехи – и плюшените играчки са особено популярни. Виждаме ги през цялото време. Ако подозирате, че кучето ви е яло нещо, което не трябва, внимавайте за повръщане. Тези предмети обикновено причиняват запушване и кучето може да се наложи да бъде оперирано.

3. Не подценявайте обикновените отрови

Общоизвестно е, че лилиите са вредни за котките, но собствениците често не приемат предупреждението достатъчно сериозно. Всяка част от растението е отровна и може да причини бъбречна недостатъчност в рамките на 48 часа.

Има и няколко по-малко очевидни отрови. Антифризът е отровен и привлича котки и кучета заради сладникавата си миризма. Пелетите отрова за охлюви също са опасни – котките са склонни да бъдат привлечени от зърнената примамка и я изяждат цялата. Ако използвате отрова за плъхове или мишки, имайте предвид, че вашата котка може да не погълне отровата, но може да изяде мъртвия плъх и да си навлече проблеми.

4. Не вземайте кучето си на джогинг с вас!

Разходките с кучето са важни, но не всички кучета се радват на джогинг. Извеждането на кучето не трябва да е само упражнение, а и стимул за сетивата им. Позволете им да спрат и да подушат околността.

5. Социализирайте вашите домашни любимци отрано

Има малък прозорец от възможности да социализирате вашия домашен любимец. Това не означава само да го запознаете с други животни, но и да го свикнете с обичайните стресови ситуации.

Запознайте вашите домашни любимци с вашия начин на живот, когато са още малки. Имате няколко седмици, за да социализирате котенца и кученца, така че ги запознайте с всичко, с което ще трябва да свикнат. Вземете ги на разходка с кола, ако възнамерявате да пътувате често, и ги настанете удобно сред хора и деца, както и при силни шумове, ако живеете в оживен град.

Не забравяйте също, че ветеринарните прегледи ще бъдат редовна част от живота им. Научете ги да бъдат спокойни при подрязване на нокти и проверка на уши.

6. Правете годишен здравен преглед, за да запазите здравето на домашните любимци

Ежемесечната превенция за външно и вътрешно обезпаразитяване ще намали риска от предаването на векторни заболявания.

7. Котките не се нуждаят от приятели

Котките са самотни същества и обикновено предпочитат да бъдат единственият бенефициент на вашето внимание.

 

 8. Познавайте своята порода

Домашните любимци процъфтяват, когато им е позволено да изпълняват команди, специфични за породата. Хрътките ще искат да подушат храна, пастирските кучета изумяват с умствените си способности, сиамските котки се нуждаят от много внимание и физическа привързаност, а персийските котки ще искат да мързелуват цял ден.

Обогатяването на знанията за специфичните нужди на породата наистина е ключът към щастливия домашен любимец. Винаги проучвайте породата си, за да сте сигурни, че можете да задоволите поведението, към което те са генетично заложени.

9. Има наистина ефективни начини да управлявате стреса на вашия домашен любимец

Поведенческите проблеми могат да бъдат трудни за идентифициране и управление. Някои домашни любимци страдат от безпокойство при раздяла, котките могат да започнат да уринират в къщата, когато са стресирани, а кучетата могат да лаят безмилостно. Винаги е препоръчително да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, ако вашият домашен любимец проявява подобно поведение. Колегите препоръчват синтетичните феромони като Feliway и добавки като Calmex като отправна точка за успокояване.

10. Общите неща са общи

Често казваме на клиентите си, които ни носят страници, отпечатани от Уикипедия за тропически болести и отдавна забравени заболявания, че обикновено има общи обяснения за много заболявания, които са доста по-малко тревожни от това, което се намира онлайн. Вместо да търсите в Google, доверете се на вашия ветеринар, че обичайните неща са често срещани.Котки

 

Профилактика: преглед и консултация