Дирофилария и колко опасна може да бъде за нашето куче или котка

28 фев 2024

113

Дирофилария и колко опасна може да бъде за нашето куче или котка

 Дирофилариозата засяга кучетата и котките. Развива се в сърцето и главните кръвоносни съдове. Причинява се от  възрастните форми на паразита Dirofilaria immitis.

Етиология:
Паразитът е представител на кръглите червеи, като размерите на женския достигат до дължина 36 см и диаметър 3 мм. Разпространява се чрез ухапване от заразени комари. В тях се развиват младите форми на дирофиларията – микрофиларии.

Епизоотология и патогенеза:
Източник на инфекцията са заразените кучета / резервоар/ и заразените комари, като заболяването се предава чрез ухапване от комар. Засягат се кучета и котки от всички възрасти и породи, независимо местообитанието им/ дворни и апартаментни любимци/. Заразяването се наблюдава целогодишно.

Клинични признаци и диагностика:
В началните си фази дирофилариозата протича безсимптомно. Тъй като засяга сърцето и големите кръвоносни съдове, с напредването му настъпват симптоми на сърдечна недостатъчност – задух, кашлица, лесна уморяемост, цианоза на видимите лигавици, обща слабост. Настъпили, тези промени са необратими.

Диагнозата се поставя на базата на „бързи“ антигенни тестове. Прави се и микроскопско изследване, с което се установява наличието на паразита в периферната кръв.
За да се установи стадият, в който се намира пациента се назначава ехографско изследване на сърцето. С него установяваме количеството на паразитите и степента на увреждане на сърцето. Това изследване има пряко значение за  избора на лечение на паразитозата и прогнoзата.
Диагностиката се допълва и от рентгенография на бял дроб и сърце.

Лечение

Лечението е многокомпонентно и е насочено към унищожаване на младите и възрасни форми на паразита. При възникнала сърдечна недостатъчност се назначават медикаменти, които да подпомогнат и удължат функцията на сърдечния мускул. Лечението е в пряка зависимост стадия на заболяването.

Профилактика

Много е важна целогодишната профилактика!
От съществено значение е избирането на правилна схема на обезпаразитяване. Необходимо е да се ползват препарати, които действат върху младите форми на паразита и дори при ухапване от заразен комар, не допускат развитието на паразитозата. Дори при строга профилатика се препоръчва, всяка година кучетата да се тестват за заболяването, тъй като пораженията върху сърцето нерядко са необратими и съкращават продължителността и качеството на живот.

Превенция: преглед и консултация