Дискова херния при кучето и котката

15 апр 2024

220

Дискова херния при кучето и котката

Дисковата херния е най-честата причина за парализа при кучето, докато при котките се среща по-рядко. Причината за това е неизвестна, но се предполага, че се дължи на различната структура на дисковете им.

Гръбначният стълб е съставен от прешлени, образуващи канал, в който се намира гръбначният мозък. Той представлява система от нерви (подобно на жиците в  електрическия кабел), които свързват главния мозък с нервите, контролиращи функциите и движенията на крайниците (периферна нервна система). Междупрешленните дискове (МПД) са подложки с форма на поничка, разположени между прешлените. МПД лежат точно под гръбначния мозък. Те оказват стабилност и опора на гръбначния стълб, като същевременно позволяват движение и разпределение на натоварването между прешлените.

За да изпълняват тази функция, МПД са съставени от външен фиброзен пръстен, който обгражда вътрешен гело-подобен център (ядро).

От какво се причинява дисковата херния?

Дисковата херния се наблюдава по-често при животни в напреднала възраст, въпреки това може да възникне и като дегенеративно заболяване (напр. процес на преждевременно стареене) при по-млади. Нормалното съдържание на протеини, захари и вода в ядрото се променя с годините и води до отслабване на външния пръстен, а дискът става по-твърд и крехък. При движение се осигурява по-малко стабилност и опора на гръбначния стълб.

Дисковите хернии се разделя на три типа:

\ Тип- I се означава като „екструзия“ на ядрото през външния пръстен – подобно на изтичащо сладко от поничка. Дегенерацията на диска може да се прояви и като втвърдяване и загуба на еластичността гело-подобното ядро. При такива случай външният пръстен се разкъсва, позволявайки на втвърденото ядро с да излезе и да притисне гръбначния мозък (дискова екструзия). Това се наблюдава най-често като внезапна травма при млади животни (от 2 до 6 годишна възраст) от дребните породи, въпреки това могат да бъдат засегнати кучета от всякаква породна и възрастова принадлежност.

· Тип-II е „протрузия” или „изпъкване“ на външния пръстен, който бавно нараства в опит да стабилизира диска. Това причинява прогресивно удебеляване на дорзалната част на фиброзния пръстен, който притиска гръбначния мозък (протрузия на диска).  Дисковата дегенерация е по-често срещана в областите на гръбначния стълб, които са особено изложени на физически стрес (долната част на врата, средата на гърба и долната част на гърба).  Най-често наблюдаваме това състояние като бавно прогресиращо заболяване, засягащо средни до големи породи кучета и котки на възраст от 5 до 12 години

Дискова болест тип-III е известна още като „остра некомпресивна“ или „бързоразвиваща се“. Появява се внезапно, обикновено при тежка физическа дейност или травма, водеща до разкъсване на външния фиброзен пръстен на здрав диск, при което няма гръбначномозъчна компресия.

Какви са клиничните прояви (симптоми) на дисковата херния при кучето? 

Клиничните симптоми на дисковата херния са силно вариращи. Обикновено се получава възпаление, нараняване или компресия на мозъка водещо до болка и нарушена функция. Най-общо казано, началото и тежестта на признаците са свързани със степента на увреждане на гръбначния мозък и последващата дисфункция.

Симптомите, последващи дисковото увреждане са резултат от:

·      Натиска, който хернииралия диск оказва върху гръбначния мозък (компресия

„Натъртването“ на гръбначния мозък, причинено от удара на диска при херния (сътресение).Тъй като нервните влакна преминават от мозъка към мускулите по протежение на гръбначния мозък, клиничните признаци се проявяват „надолу по течението“ на нараняването – следователно заболяването на диска в долната част на гърба може да причини слабост на задните крайници, парализа или инконтиненция на урина, дисковата херния на шията може да причини слабост на всички крайници. Рядко протрузията на диска може да доведе до куцота при засягане на някой от излизащите нерви от гръбначния мозък.

Видео куче с дискова херния в МВК България

Тежестта на увреждане на гръбначния мозък варира. Според него се разграничават следните „степени”:

Степен

Клинични признаци

1

Болка

2

Походка със слабост и залитане на задните крайници

3

Загуба на способност за ходене със запазване на някои рефлекси на крайниците

4

Парализа с невъзможност за движение на крайниците

5

Парализа със загуба на болева и сетивна чувствителност на крайницте

 

При възстановяване на животното от гръбначномозъчно увреждане, нервните му функции се възвръщат по обратния ред на проявление.

 

Как се диагностицира дисковата херния?

Обикновената рентгенография може да подпомогне поставянето на диагноза, но не може да покаже точно кой диск е засегнат. Заради това обикновено е необходимо разширено изобразяване на напречно сечение на гръбначния стълб, за да се постави точна диагноза (изключвайки други причини за дисфункция на гръбначния мозък като тумори и инфекция) и да се определи дали е препоръчително консервативно или хирургическо лечение. Това може да включва компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс. Тези специални изследвания помагат да се потвърди дали има протрузия на диска и къде е тя, а също така показват други причини за гръбначна болка или парализа, ако са налице.

Какво може да е лечението на дисковата херния?

Изборът на консервативна или хирургическа намеса зависи от няколко фактора, включващи тежестта на увреждане, прогресивността му и наличието на силна болка. Изображението за засегнатия диск от образната диагностика също може да е от помощ.

Консервативна (медикаментозна) терапия е насочена към намаляване на болката и възпалението. Имунната система на организма може да повлияе на някои дискови проблеми като ги направи по-инертни, намали възпалението и компресията, образувайки цикатриксна тъкан на нараненото място. Консервативното лечение не се препоръчва при пациенти със силни болки и прогресиращи клинични симптоми. 

Хирургическата намеса се състои в направата на прозорче върху костта на засегнатия прешлен, като по този начин се премахва компресиращия елемент. Препоръчва се при тип-l, както и при нарушена инервация и силна болка при тип-ll. Тип-lll не се подлага на операция.

Каква е прогнозата при дискова херния?

Възстановяването зависи от това до каква степен е засегнат гръбначният мозък, независимо от типа херния. По-специално наличието на дълбока чувствителност на пръстите , може да е ключово за резултата от терапията. 

Животните, страдащи от тип-l, които са загубили дълбока чувствителност трябва да се оперират възможно най-бързо. Степента и скоростта на възстановяване са трудни за прогнозиране. Тези с леки форми на дискова херния обикновено се възстановяват бързо и напълно, докато на животните с тежки нарушения им отнема повече време.

Животните с тип-ll могат да имат по-тежки дегенеративни промени в гръбначния мозък и кръвоснабдяването му, което означава, че пълното възстановяване е по-малко вероятно. При такива случаи се стремим на поддържаме и да запазим функцията на гръбначния мозък, да спрем болката или да я направим по-податлива на медикаментозно третиране.

Около 10% от засегнатите животни са предразположени към повторна поява на дискова херния.

 

Неврология Неврохирургия: преглед и консултация