Какви паразити може да има кучето или котката ни

11 март 2024

112

Какви паразити може да има кучето или котката ни

Домашните ви любимци, ако не бъдат обезпаразитявани редовно, могат да имат както вътрешни, така и външни паразити. Вътрешните паразити, главно преобладават в стомашночревния тракт и се разделят на кръгли червеи (Toxocara cati, Toxascaris leonina), дирофиларии (Dirofilaria immitis), тении (Dipylidium caninum, видове Taenia и видове Echinococcus), анкилостоми (Ancylostoma) и камшичести червеи (Trichuris vulpis).

От външните паразити най-често срещаните са бълхите,кърлежите, които имат пикове през летните топли месеци. Проблем при външните паразити е не самото ухапване и последващият сърбеж и дискомфорт на кучето/котката, а възможността на тези междинни гостоприемници да пренасят опасни болести (Анаплазмоза, Ерлихиоза, Бабезиоза – предавани от кърлежите). Бълхите са преносители на най-често срещаната тения – Dipylidium caninum. Специално внимание трябва да се обърне и на комарите, тъй като чрез тяхното ухапване се предава опасната и животозастрашаваща Дирофилариоза (т.нар. Сърдечен паразит – Dirofilaria immitis).

В МВК България намерите разнообразие от таблетки, пасти, пипети, спрейове и каишки за обезпаразитяване, придружени от консултация за правилното им приложение.

Паразити при котките

Котките имат паразити сходни с тези на кучето. Вътрешните паразити могат да бъдат подобни на червеи (напр. кръгли червеи, анкилостоми, тении) или едноклетъчни (напр. Isospora, Giardia, Toxoplasma) организми. Най-често срещани при тях от вътрешните паразити са така наречените „глисти“ – аскариди – Toxocara cati/leonina. Външните паразити са главно бълхите и кърлежите, като много разпространена при тях е ушната краста, предавана от кърлежът Otodectes cynotis.

Може ли човек да се зарази с някои от паразитите по кучетата и котките?

Болестите пренасяни от животни на хора се наричат зоонози. Напълно възможно е човек да се зарази с различни видове паразити от домашните си любимци, при неспазване на лична хигиена при консумация на храни и напитки.

Един опасен за човека паразит е Кучешката тения Echinococcus с два зоонозни вида: E. granulosus (цистен) и E. multilocularis (алвеоларен). Кучетата, котките и хората могат да се заразят с Echinococcus чрез поглъщане на яйца на паразити по фекално-орален път или докато консумират храна или вода, замърсена със заразени изпражнения. Следствие се формират ехинококови мехури, като при човека са най-често в черния дроб.

Най-висок шанс от заразяване с тенията Dypilidium caninum имат децата. Предаването на този вид тения е при директно поглъщане на инвазирани бълхи, следствие на което се завършва цикъла им на развитие в гастроинтестиналния тракт.

Хората могат да се заразят и с кръгли червеи от семейство Ascarididae. Докато единият вид кръгли червеи (Toxascara leonina) е опасен само за животните – кучета, котки, лисици, вълци и чакал, другият тип (Toxocara cati) може да причини здравословни проблеми и при хората.

Съществуват и още много други зоонозни паразитози (Toxoplasma, Giardia) при хората и затова е от крайно важно значение щателното ежемесечно обезпаразитяване, както за благосъстоянието на домашните ви любимци, така и за здравето на цялото семейство.

Може ли от кучето ми да бъдат предадени паразити на котката ми?

Кучето и котката имат сходни, а в някои случаи и напълно еднакви паразити. Ако кучето има паразити от рода на бълхи, кърлежи – те директно могат да опаразитят и вашата котка. Любимците ни могат да се заразят с редица вътрешни паразити, когато погълнат замърсена храна с фекалии от заразено животно, където има жизнеспособни яйца и ларви на паразита. Между кучетата и котките могат да се пренесат кръгли, плоски червеи, аскариди, едноклетъчни организми като Giardia и много други.

Какви мерки трябва да взема за да предпазя кучето и котката ми от паразити?

За да предпазите домашните си любимци от опаразитяване е необходимо да ги обезпаразитявате вътрешно и външно ежемесечно с доказани и ефективни препарати, каквито може да намерите при нас. Също може да предложим подробна консултация за това кой препарат е най-подходящ за вашия любимец.

Паразитология : преглед и консултация