Задържани млечни зъби при кучета и котки

27 фев 2024

84

Задържани млечни зъби при кучета и котки

Подобно на хората, кучетата и котките имат два комплекта зъби: основни и постоянни. Кучетата имат 28 млечни зъба, които се заменят с 42 постоянни зъба, докато растат. Котките имат 26 млечни и 30 постоянни зъба. Млечните зъби започват да израстват на възраст около 3-4 седмици. Постоянните зъби започват да пробиват след 4-месечна възраст и завършват след 7-10 месечна възраст.

Задържаните млечни зъби са зъби, които не изпадат след пробива на постоянния зъб. Това състояние се наблюдава най-често при дребни породи кучета- йорките, чихуа-хуа и померани и други.  Най-често задържаният млечен зъб е горният кучешки зъб, следван от долния кучешки зъб.

Проблеми при задържане на млечен зъб

При задържан максиларен (горна челюст) кучешки зъб, постоянният зъб обикновено избива непосредствено пред млечния зъб. Впоследствие се натрупва зъбен камък между двата зъба, което води до пародонтоза и евентуална загуба на постоянния зъб. В долната челюст постоянният кучешки зъб ще изникне вътре в млечния зъб към езика. Тези неправилно разположени зъби често ще бъдат в травматичен контакт с меките тъкани на устата и ще бъдат много болезнени. Освен това, когато зъбите не следват нормалния модел на израстване, това може да доведе до малформация на челюстта поради. Когато максилата и долната челюст не са в нормална връзка една с друга, това се нарича неправилна оклузия.

Посещение при ветеринарен лекар и какво е лечение

Тъй като смяната на млечните зъби с постоянни приключва след седем- десет месечна месечна възраст, желателно е след тази възраст да заведете кучето/котето на ветеринарен лекар, за да бъде прегледано за задържани зъби. Преглед на устната кухина и рентгенови снимки на зъбите трябва да бъдат направени под анестезия. След установяване на задържан млечен зъб най-често той трябва да бъде изваден. Трябва да се отстранява изцяло, тъй като счупените корени могат да бъдат доста болезнени и да доведат до инфекция.

 

Стоматология: преглед и консултация