Пиометра

15 март 2024

273

Пиометра

Пиометрата (гнойно възпаление на матката) е хормонално медиирано заболяване, при което матката се изпълва с гной. Характеризира се с цистозна хиперплазия на ендометриума (вътрешния слои на матката) и вторична бактериална инфекция.

Среща се както при кучето, така и при котката.

Как възниква заболяването ?

Възниква в диестралната фаза на половия цикъл, когато в яйчниците има функционално жълто тяло, което отделя хормона прогестерон, който:

  • увеличава размера и секрецията на маточните жлези
  • подтиска движенията на маточната мускулатура
  • поддървжа цервикса затворен

В следствие на това в матката се постига благоприятна среда за развитие на бактерии.

Причината за възникване на това заболяване е вторична инфекция, а най-често изолираните бактерии са Escherichia coli,Staphylococcus , Streptococcus , Pseudomonas , и Proteus spp.
При това заболяване настъпва и увреждане на други вътрешни органи, като най – често това са черния дроб и бъбреците, а в напреднала фаза настъпва и обща токсемия на организма.


Предразполагащи фактори

Прилагането на следните препарати увеличават риска от пиометра:

  • препарати против разгонване, съдържащи прогестеронови деривати . Най–често това е мегестрол ацетат.
  • препарати съдържащи естрогени, който водят до цистозно изменяне на ендометриума.

 

Симптоми и диагностициране при домашните любимци

Болните животни отказват да се хранят,пият повече вода,изпадат в депресия.Често заболяването е съпроводено с изтечения от външния полов орган, като количеството им зависи от степента на затваряне на шийката на матката.

  • Ехографското изследване е най-добрия не инвазивен метод за диагноза.
  • Нормално матката почти не се визуализира ехографски, докато при гнойно възпаление се събира различно количество ексудат и тя се визуализира ясно.
  • Рентгеново изследване

 

Засяга ли други органи и налагат ли се допълнителни изследвания

Заболяването често засяга и екстра генитални органи като черен дроб и бъбреците вследствие от токсините, които се отделят от бактериите, в по-късен етап ако не се предприеме лечение настъпва токсемия и смърт. За да се прецени до каква степен е напреднало заболяването и има ли увреждане на екстра генитални органи и избора на най-подходящия начин за анестезия се налага да се направи предоперативно кръвно изследване.


Терапия

Лечението е оперативно, като се отстраняват матката и яйчниците. При пациентите с невлошено общо състояние се предприема оварихистеректомия възможно най-скоро, а пациенти с влошено общо състояние първо се пристъпва към стабилизация на пациента и в последствие се предприема хирургичната интервенция. Медикаментозната терапия е показана само при ценни животни които се използват за разплод но често е без резултатна особенно ако не е започната в началото на заболяването.

 

Важно от МВК България: 

За профилактика на това заболяване съветваме стопаните да кастрират своите животните, които няма да използват за разплод и да не се прилагат медикаменти против разгонване.

 

 

 

 

 

Гинекология: преглед и консултация