Защо е важна грижата за устна кухина на домашния ни любимец

27 фев 2024

122

Защо е важна грижата за устна кухина на домашния ни любимец

Денталната хигиена е от голямо значение за нашите любимци, защото помага за предотвратяване на различни проблеми със зъбите и венците, като натрупване на плака, образуване на зъбен камък и други.
Заболява на зъбите, венците (гингивит) и околните структури (стоматит), и е един от най-често срещаните здравословни проблеми при кучета и котки.  Според Американското ветеринарно стоматологично дружество, между 70-80% от кучетата и котките показват признаци на орално заболяване до тригодишна възраст.

Патогенеза

Започва с натрупване на плака. Плаката се превръща в зъбен камък и бързо образува малки ‘джобове‘  между венците и зъбите. Възпалените венци могат да се отделят от зъба, позволявайки натрупване на повече бактерии и храна. Това се нарича пародонтално заболяване, което може да позволи на бактериите да навлязат в кръвта, водейки до по-сериозни системни здравословни проблеми, включително сърдечни, белодробни и бъбречни заболявания.

Клинични признаци (симптоми)

Най-честите признаци на зъбно заболяване са дискомфорт, болка, затруднено хранене, лош дъх, саливация,  зачервени, подути или кървящи венци и загуба на зъби. 

Лечение

Ключът към правилното лечение на заболяванията на зъбите и околозъбния апарат е превенцията, което вклЮчва редовни орални прегледи и почистване на зъбите под обща анестезия и практикуване на редовна грижа на зъбите у дома. Ежедневното миене на зъбите е най-добрият начин за забавяне и евентуално предотвратяване на поява на зъбни проблеми. Повечето кучета и котки могат да бъдат обучени да понасят миенето на зъбите, но има алтернативни продукти за тези, които не ви позволяват да миете зъбите, като премахват меката плака и обикновено съдържат ензимни съставки, намалявайки натрупването на плака върху зъбите. Най-често срещани са :  

  • Кърпички за зъби 
  • Лакомства и дъвчащи продукти за дентална хигиена
  • Сухи дентални прахчета 
  • Разтвори и гелове за зъби
  • Специална храна за зъбна профилактика, отличаваща се с различна форма на гранулите и съставки предотвратяващи натрупването на зъбна плака и редуциране на наличните отлагания по зъбите.

Стоматология : преглед и консултация