Да ваксинираме ли котката си и с какви ваксини

11 март 2024

99

Да ваксинираме ли котката си и с какви ваксини

Значението на ваксинациите за цялостното здраве и дълголетие на вашата котка не може да бъде подценявано. Медицински и научно доказано е, че ваксините за котки се борят с развитието и предаването на опасни и смъртоносни котешки болести. Нашите ветеринарни лекари са посветени на обучението на стопаните на домашни любимци относно значението на ваксинациите на котки, включително кои ваксини за котки са необходими и кога трябва да бъдат планирани.

Важно е да се отбележи, че нашите лекари не следват "универсален" протокол за имунизациите, а по-скоро третират всеки пациент като индивид и препоръчват най-добрите възможни протоколи за конкретната котка, като разглеждат нейните рискови фактори като възраст, общо здравословно състояние и начин на живот.

Ваксини се поставят на клинично здрави животни, след обстоен преглед от ветеринарен лекар.

 

Необходими ли са ваксинации на котенца и котки?

Отговорът е "да". Собственикът на коте или котка е отговорен за благосъстоянието на своя котешки приятел, което включва щастие и дълголетие. Ваксинациите на котките са неразделна част от уравнението за дълголетие. Ваксинациите на котенца и котки са медицински и научно доказани като средство за предотвратяване на различни коварни заболявания.

 

Ваксиниране на когки и малки котенца

Малките котки (котенца) са податливи на различни инфекции поради незрялата си имунна система. Поради това ваксинирането в подходящия момент и свеждането до минимум на излагането на инфекциозни агенти са много важни, особено при котенца, за които не е известна историята на адекватно кърмене от майката. Котенцата получават серия от ваксини за период от 12 до 16 седмици, като се започне от 6- до 8-седмична възраст. По-ранните ваксинации не са ефективни, тъй като котенцата поемат полезни защитни антитела в майчиното мляко през първите няколко часа след раждането, но тези антитела също така пречат на отговорите им към ваксините. Антителата, поети от котенцето по време на кърменето, издържат само няколко седмици, така че е изключително важно котенцата да се ваксинират в подходящия момент, за да се гарантира, че те все още са защитени след отпадането на майчините антитела.

Ваксинационен период при малки котки (котенца):

6-8 седмична възраст- ваксина включваща Котешка панлевкопения, Калици вирус и Херпес вирус – RCP

10-12 седмична възраст- реваксинация на горепосочените заболявания, като може да се допълни с васкина срещу Котешкия левкемия вирус ( FeLV)  и  Котешка хламидия ( Chlamidia felis, Ch)- RCPChFeLV

Ваксиниране на възрастни котки

Решенията относно това кои ваксини да се поставят на възрастните котки и колко често да се поставят се основават на множество фактори, включително риска от излагане на котката на различни инфекциозни агенти, продължителността на защитата на дадена ваксина, риска от предаване на болести от котките на хората и по-скоро минималните рискове, присъщи на ваксинацията (предимно алергични реакции в краткосрочен план и развитие на саркоми на мястото на инжектиране при котките в дългосрочен план). Възрастните котки с неизвестен ваксинационен статус трябва да се третират като неваксинирани и трябва да получат пълната серия ваксини, описана за котенцата. Възрастните котки, които са закъснели за ваксинация, трябва да получат бустерни ваксини, независимо от интервала от предишната ваксинация.

Ваксинацията се прави веднъж годишно като датата се определя спрямо ваксините поставени като са били котенца.

 

ОСНОВНИ ВАКСИНИ

Консултативната група по ваксинация към Американската асоциация на котешките лекари препоръчва на всички домашни котки, които се отглеждат постоянно на закрито, да се поставят следните ваксини:

Панлевкопения (котешка чума, Feline panleukopeniae virus - FPV): Този силно заразен и потенциално смъртоносен вирус причинява треска, повръщане, диария, загуба на апетит, а в някои случаи и внезапна смърт. Особено податливи са котенцата.

Котешки херпесвирус (вирусен ринотрахеит, Feline herpes virus (R)): Този вирус причинява инфекция на горните дихателни пътища с треска, кихане, секреция от очите и носа, конюнктивит (възпаление на вътрешните клепачи и лигавиците около очите), възпаление на роговицата (кератит) и летаргия. При котенцата рискът от инфекция е повишен.

Калицивирус ( FCV,C) : Този силно заразен и повсеместно разпространен вирус е една от основните причини за инфекция на горните дихателни пътища при котките. Засегнатите котки могат да имат кихане, секреция от очите и носа, конюнктивит, летаргия, загуба на апетит, рани по венците и меките тъкани на устната кухина и куцота. В някои случаи засегнатите котенца могат да развият пневмония. В редки случаи много по-вирулентен щам на този вирус може да причини възпаление на черния дроб, червата, панкреаса и клетките, които покриват кръвоносните съдове. Тази тежка форма на калицивируса може да бъде смъртоносна при до половината от засегнатите котки.

Вирус на котешката левкемия (FeLV): FeLV е водещата причина за смъртни случаи при котките, свързани с вируса, и се разпространява чрез слюнката, носните секрети, изпражненията, урината и млякото на заразени котки. Случаен контакт, рани от ухапване и кърмене могат да пренесат инфекцията. Приблизително 50 % от котките, диагностицирани с FeLV, се разболяват в рамките на две години и половина. Заразените котки могат да страдат от анемия, потискане на имунната система и рак. Ваксинацията срещу FeLV се счита за основна ваксина за всички котки на възраст под една година и за неосновна ваксина за котки на възраст една година и повече, които нямат възможност да бъдат изложени на контакт със заразени с FeLV котки или котки с неизвестен статус на FeLV.

Внимание! Преди поставянето на ваксина срещу Вирус на котешка левкемия е препоръчително да се направи  „бърз“ тест за FeLV, който ни дава резултат в рамките на 10-15мин

 

Допълнителни ваксини:

Ваксина срещу Бяс: Законово ваксина бяс не е част от задължителната ваксинационна схема на нашите пухкави приятели, но е задължителна, ако котката ще излиза извън граница. Важно е да знаете, че тя трябва да бъде поставена поне 21дни преди напускане на  страната. За държави извън ЕС се изисква и сертифакт за титър на антитела за бяс, за повече информация за дадената държава Ви препоръчваме да се информирате допълнително.

Котешка хламидия (Chlamydia felis): Тази бактерия може да причини конюнктивит и инфекции на горните дихателни пътища при котките. Ваксинацията може да помогне за контролиране на разпространението на бактерията в многобройни котешки среди, където са се появили потвърдени инфекции.

Важно: Дерматофитоза (гъбички): Тези гъбични инфекции, които причиняват косопад и възпаление на кожата, се разпространяват при кучета и хора чрез пряк контакт. Ваксините срещу гъбичните видове, които причиняват рингова болест, са неефективни при котките и не се препоръчват.

Превенция: преглед и консултация