Тумор на тимусната жлеза при кучето и котката

17 апр 2024

148

Тумор на тимусната жлеза при кучето и котката

Тимомът /тумор на тимусът/ при кучето и котката често има неспецифични клинични признаци.

Тимомът, ако не е инвазивен, има много добра прогноза.

 

Какво е тимусът?

Тимусът е орган на лимфната система, разположен в гръдния кош (точно пред сърцето), който произвежда подмножество от лимфоцити (бели кръвни клетки) наречени Т-клетки. Тези бели кръвни клетки са важни за унищожаване на чуждестранни клетки, активиране на други имунни клетки за борба с инфекции и спиране на имунния отговор след унищожаване на чуждестранна клетка или микроб. Т-клетките се разпространяват от тимуса към други части на тялото, като лимфни възли, далак и кръвоносната система. С развитието на домашния любимец, тимусът е изпълнил своята функция и следователно ще атрофира.

 

Тумори на тимусната жлеза при кучето и котката

Тимусната жлеза може да развие различни видове рак, които най-често включват лимфома и тимома. Лимфомът е рак на лимфоцитите, докато тимомът е рак, който произтича от епителните клетки на тимуса. Тимомът може да бъде инвазивен или неинвазивен вид тумор. Фактически, приблизително 50% от кучетата имат неинвазивен вид тумор, който не се разпространява в околностните тъкани и може лесно да бъде отстранен с хирургия. Инвазивният тимом е дълбоко обхваща съседните органи като големите съдове на сърцето и самият перикард (външната обвивка на сърцето) Тимусният карцином е много рядък, злокачествен тумор, който се разпространява в други части на тялото.

 

Клинични признаци

Тимомът най-често засяга средните и големите породи кучета. Лабрадорите и немските овчарки  са по-често засегнати. Повечето домашни любимци с това състояние са по-стари, като средната възраст е 11 години. Въпреки , че вероятно е случайност, кучетата с тимома често имат и друг вид рак в тялото си. Само около 5% от кучетата с тимома имат хиперкалциемия (високо ниво на калций в кръвта) поради тумора. Хиперкалциемията причинява увеличена жажда, намален апетит, слабост, отпадналост и други неспецифични клинични признаци. Повечето признаци, директно свързани с тимома, са неспецифични и могат да включват намалена толерантност към упражнения, затруднения при дишане, кашлица, затруднения при глътене и загуба на тегло. Дихателните симптоми са поради увеличаване на тумора и налягане върху трахеята  в гръдния кош. Затрудненията при глътене и регургитацията на течности или храна могат да бъдат вторични на мегаезофагус или притискане върху входа в гръдния кош. Парализа на ларинкса  (ларингеална парализа) може да бъде вторична на нервно увреждане от тумора. Инвазивните тимоми могат да предизвикат синдром на краниална вена кава, който се проявява като подуване на долната челюст, шия, предните крайници и може да доведе до натрупване на течност в гръдния кош (плеврална ефузия).

 

Паранеопластични синдроми вторично на тимома включват миастения гравис, хиперкалциемия, апластична анемия, имуномедирани заболявания (имуномедирана анемия, полимиозит, дерматити при котки), аритмии поради възпаление на сърдечната мускулатура.

 

Диагноза

Предполагаемата диагноза на тимома се базира на откриване на маса на рентгенова снимка пред сърцето. Други тумори в тази област могат също да включват лимфома на тимуса, карцинома на тимуса, бронхиална киста, щитовидни или паратиреоидни тумори, тумори на аортата, тумори, които са се разпространили от другаде в тази област, и саркоми, които се разпростират от гръдната стена. За поставяне на диагноза се изисква биопсия на тумора, която обикновено се извършва след като туморът е хирургически отстранен. Тънкоиглена биопсия преди операцията може да се извърши и може да бъде полезна за диагностициране на тумори, различни от тимома. Една от предизвикателствата, обаче, е че туморите на тимома също имат лимфоцити в тях, което може да обърка диагнозата с лимфома. Други изследвания, които често се извършват при кучета с подозирани тимоми, включват 3 изгледа на рентгенови снимки на гръдния кош, скенер или ядрено магнитен резонанс, ултразвук на гръдния кош, кръвни изследвания включително пълно кръвно изследване и биохимичен профил, както и уроанализ.

 

Лечение

Хирургията е основното лечение за тимома. Туморите на тимуса се отстраняват чрез отворен оперативен подход.

Операция на куче за отстраняване тумор на тимуса (тимома) в МВК България .

Клипът съдържа сцени със медицинско съдържание и е преддназначен за гледане от ветеринарни лекари:

Лъчевото лечение може да бъде много ефективно лечение за тимома при кучета и котки. Приблизително 75% от пациентите реагират на тази терапия. Страничните ефекти от лъчевата терапия могат да включват възпаление на белите дробове и на сърдечната торбичка (перикард). Лъчевите лечения се прилагат ежедневно, 5 дни в седмицата, за период от 18 до 21 лечения. В резултат на това лъчевата терапия се препоръчва само при пациенти, които имат тумор, който не може да бъде хирургически отстранен. Химиотерапията е по-малко ефективна за тимома.

 

Прогноза

Повечето кучета, които имат неинвазивен тимом, отстранен са излекувани от болестта си. Въпреки това повечето от тях умират от несвързани причини. Общият процент на оцеляване за една година след тимектомията е 83%. Ако пациентът има други усложнителни фактори като пневмония или мегаезофагус, прогнозата може да не е толкова добра.

Онкология Онкохирургия: преглед и консултация