Защо трябва да ваксинираме кучето си

27 фев 2024

103

Защо трябва да ваксинираме кучето си

Ваксинацията е една от най-важните мерки за превантивна грижа за домашните любимци и е най-ефективният начин да ги предпазите от сериозни заболявания. Поставянето на ваксина при кучета действа е аналогично на инжектирането при хората, като в организма на домашния любимец се вкарва малко количество вирусен и бактериален антиген. Белите кръвни клетки на организма бързо реагират на антигена и се научават да развиват защитна реакция срещу заболяването. Ако Вашият домашен любимец е бил ваксиниран срещу дадено заболяване и влезе в контакт с вируса, организмът му вече е усвоил естествен отговор за борба с него. Имунната система разпознава антигените от първоначалния контакт и активира бърза защитна реакция в рамките на няколко часа, за да неутрализира болестта. Ако кучето ви не е ваксинирано, заразяването му може да бъде изключително сериозно, тъй като за съжаление все още няма налично лекарство за всички вирусни или бактериални инфекции и въпреки напредъка на съвременната медицина някои неваксинирани кучета не оцеляват дори с болнично лечение.

От какво предпазват ваксините за кучета?

Гана

Домашните любимци могат да се заразят с Гана, като споделят купички за храна или вода със заразени животни и при пряк контакт с прясна животинска урина, кръв или слюнка. Ганата може да протече като гастро-интестинално заболяване (с повръщане и диария), като респираторно заболяване (кихане и кашлица) или като нервна форма на Гана (най-тежката от трите) – с тикове, гърчове, нарушено съзнание и често фатален изход. Възможно е също да протече смесено. Без правилна ваксинация заразната болест е потенциално смъртоносно заболяване - за съжаление в момента не е известен лек.

Инфекциозен кучешки хепатит

Причинен от кучешки аденовирус (CAV-1), вирусът може да засегне много области на тялото и да предизвика разнообразни и тежки признаци, въпреки че някои кучета имат много леки симптоми, като продължават да разпространяват вируса. Кучето се заразява, когато влезе в контакт със слюнката, урината, изпражненията, кръвта или носовия секрет на заразено куче. Урината на заразено куче може да бъде заразна до една година, а вирусът може да оцелее в околната среда в продължение на няколко месеца. Заразените кучета могат да развият кашлица, да повръщат, да имат проблеми със съсирването на кръвта, да имат мътни очи и да проявяват редица други признаци.

Лептоспироза

Лептоспирозата е сериозно бактериално заболяване, което най-често засяга черния дроб и бъбреците на кучетата. Обикновено кучетата се заразяват при контакт със заразена вода или урина на други животни. Признаците могат да включват силно повръщане, треска, увреждане на черния дроб, треперене, диария, колапс и жълтеница. Лептоспирозата най-често се диагностицира при домашни любимци с активен начин на живот на открито, които са изложени на най-голям риск от заразяване, тъй като е по-вероятно да влязат в контакт със замърсена вода.

Бяс

Бесът е тежък и смъртоносен вирус, който засяга централната нервна система и се предава на хора и домашни любимци при ухапване от заразено животно. Симптомите могат да включват треска, гърчове, раздразнителност и прекомерно слюноотделяне. Ветеринарните лекари активно се опитват да премахнат беса в света.

Кучешки парвовирус

Парвовирусът е сериозна вирусна инфекция, която се причинява от разпространението на слюнка и изпражнения между животните. Вирусът може да оцелее в продължение на една година в почвата и затова често остава в райони, където заразено куче се е разхождало дълго време. За съжаление, хората също могат да пренасят заболяването по ръцете и дрехите си, което може да причини повръщане, кървава диария и дехидратация при домашните любимци.

Параинфлуенца по кучетата

Параинфлуенцата е болест, която се предава по въздушно-капков път. Причинява на кучетата тежка суха кашлица, пневмония, отпадналост и треска.

Ако посещавате ветеринарна клиника за ваксинация, ветеринарният лекар ще извърши преглед на кучето Ви, за да се увери, че той е достатъчно здрав. Ако вашият домашен любимец е болен, той ще трябва да се възстанови напълно, преди да му бъде поставена ваксина.

 

От какви ваксинации се нуждаят кученцата?

Когато се родят, кученцата са естествено защитени от болести чрез приема на майчиното мляко, което съдържа антитела, необходими за борба с инфекциите. Това се нарича майчин имунитет и продължава през най-ранните етапи от живота на кученцата. Въпреки че майчиният имунитет предпазва кученцата, той също така пречи на ваксините, така че трябва да изчакаме, докато нивото на антителата спадне, за да приложим ваксинацията.

След като кученцето стане достатъчно голямо, обикновено на 45-дневна възраст, може да му се постави първата ваксина. На 60-дневна възраст се поставя втора и на 90-дневна възраст се поставя третата ваксина. Тъй като развитието на имунитета отнема известно време, се препоръчва да не извеждате домашния си любимец навън поне 2 седмици след третата ваксина. За да сме напълно сигурни, че домашният Ви любимец има силен имунитет срещу най-опасните заболявания (Гана и парвовироза), препоръчваме 2 седмици след 3тата ваксина да направим на любимеца Ви тест за титър на антитела. Той се извършва чрез взимане на кръв от Вашето куче и е готов в рамките на около 1-2 часа. Ако Вашето куче няма изграден добър имунитет след 3та ваксина, препоръчваме поставянето на 4та ваксина преди започването на разходките.

 

Колко често трябва да ваксинирам кучето си след първите 3 ваксини?

След като домашният любимец е получил първоначалните си ваксини, препоръчваме да му се прави "бустер" ваксинация всяка година. Това помага да се напомни на имунната система на кучето да продължи да защитава организма от заболяване.

 

Какви са рисковете от ваксинирането на Вашия домашен любимец?

Най-вероятните усложнения при ваксинация включват подуване на тъканите около мястото на инжектиране; леки признаци на заболяване като треска, летаргия и болезненост; и алергични реакции към ваксината, които могат да варират от леки до животозастрашаващи. Вероятността от опасна реакция е малка, докато вероятността вашият домашен любимец да развие животозастрашаващо заболяване, ако не е ваксиниран, е много по-голяма.

 

 

Превенция: преглед и консултация